Bewustwordingstechnieken

Bewustwordingstechnieken richten zich op voelen in plaats van op denken. In een sessie richt je jouw aandacht naar binnen. Door deze gerichte aandacht sta je stil bij wat er zich in je binnenwereld afspeelt en word je stap voor stap bewust van je emoties.

Onbewust sla je namelijk je hele leven en ook elke dag, informatie op. Als de informatie vervelend is (iets wat je hebt meegemaakt, een rotgevoel of een spanning die je niet kon verwerken) wordt dit vaak vastgezet in een deel van je lichaam. Vergelijk het met een berg rommel in je kamer. Je hebt geen tijd,  geen zin of de mogelijkheden niet gehad om de rommel op te ruimen.  Om door te kunnen, heb je de rommel in je kast gegooid en de deur op slot gedaan. Het lijkt opgeruimd, maar dat is het niet echt. De rommel zit er nog wel.  Als je daar steeds meer rommel bij gooit, komt er uiteindelijk te veel ‘spanning’ op de kast. Er kan nog maar weinig bij. Als je de kast ook maar een beetje opent, dan knalt alles eruit.

Emotionele en gedragsproblemen zijn niets anders dan signalen dat er teveel  spanning ‘op de kast’ zit. De bewustwordingstherapie helpt dus “rommel” op te ruimen, die je in je onderbewuste heb opgeslagen. Dit betekent niet dat gebeurtenissen ongedaan gemaakt worden, maar dat de emotionele lading er vanaf gaat. Hierdoor ontstaat er meer ruimte, ‘een schonere kamer’. Dit helpt  je beter in je vel te komen zitten en meer aan te kunnen. De innerlijke reis die je tijdens de bewustwordingstherapie maakt, kan je dus ook zien als ‘een grote schoonmaakactie’. De bewustwordingstechnieken zijn niet een op zichzelf staande therapie, maar een aandacht gerichte aanvulling op het behandelaanbod van Praktijk Dudok van Heel.

Bewustwordingstechnieken bij ouders

Ouders krijgen in een sessie apart inzicht in hoe blokkades in hun eigen leven, in het gezin of in de familiegeschiedenis een rol spelen in het leven van hun kind. Hieruit volgt inzicht in wat gedaan kan worden om het kind te helpen.

Achtergrond

Bewustwordingstechnieken zoals gehanteerd bij Praktijk Dudok van Heel gaan uit van het idee, dat ieder mens een unieke ziel is, die op aarde is om zichzelf te ontwikkelen. Door gerichte aandacht kun je contact maken met je ziel, je intuïtie of je ware ‘zelf’ en dan kan je vanuit je hart in plaats van vanuit je hoofd ervaren wat de functie is van de problemen waar je tegen aanloopt met betrekking tot de ontwikkeling van je leven. Dit stilstaan bij je ‘zelf’ geeft inzicht. En wat je inziet, kun je loslaten en dan beheerst het je uiteindelijk niet meer.Egelinglaan 45
3705 TB Zeist

Telefoon: 030-2687168
E-mail: info@praktijkdudokvanheel.nl
Website: www.praktijkdudokvanheel.nl